Analiza sytuacji w zakresie zdrowia uczniów i klasyfikacja problemów zdrowotnych uczniów. Profilaktyka prozdrowotna (pielęgniarka szkolna, wychowawcy).
Współpraca z dietetykiem pod kątem tworzenia menu na stołówce szkolnej.
Realizacja Programu profilaktyki, Programu wychowawczego szkoły.
Prawidłowa organizacja pracy uczniów zgodnie z zasadami higieny szkolnej z uwzględnieniem właściwej konstrukcji zajęć w układzie dnia i tygodnia.
Udział w programach: „Wiem, co jem”, „Szklanka mleka”, „Owoce w szkole” oraz „Lekki tornister”.
Organizowanie pogadanek, lekcji, konkursów na tematy dotyczące zdrowego stylu życia oraz zawodów sportowych.
Współpraca z Instytutem Fizjologii i Patologii Słuchu, organizacja badań na terenie szkoły.
Organizacja Dnia Dobrego Jedzenia.
Działalność Szkolnego Klubu Sportowego. Prowadzenie sekcji piłki nożnej, siatkowej i koszykowej.